INFOLINIA 500 399 323 | E-mail: sklep@rutkowscy.pl
Małe AGD
W obecnych czasach nie ma chyba domów, w których nie wykorzystywałoby się różnych urządzeń AGD. Pod tym skrótem kryją się artykuły gospodarstwa domowego, które znajdą zastosowanie nie tylko w kuchni, ale również w całym gospodarstwie domowym. Do kategorii "małe AGD" można zaliczyć między innymi miksery, roboty kuchenne, blendery, sokowirówki, czajniki oraz ekspresy do kawy. Produkty z tej grupy oczywiście sprawdzą się świetnie w kuchni, ale można je wykorzystać także do sprzątania. Do tej czynności przydadzą się takie urządzenia jak mopy parowe, odkurzacze itp. W innych dziedzinach życia codziennego małe AGD również świetnie się sprawdza. Naprawdę trudno byłoby sobie wyobrazić normalne funkcjonowanie bez takich urządzeń jak żelazka, parownice, wentylatory, maszyny do szycia itp. a tak naprawdę to tylko część z listy produktów, które niemal każdy posiada w swoim domu lub mieszkaniu. Obecnie produkowany sprzęt AGD jest coraz wyższej jakości, poza tym posiada zdecydowanie więcej funkcji, niż miało to miejsce w starszych modelach. Każdy z łatwością znajdzie to, czego potrzebuje.
Bardzo przydatną rzeczą, którą docenią przede wszystkim miłośnicy robienia przetworów, są suszarki do owoców, grzybów i warzyw. Co prawda w obecnych czasach nie ma najmniejszego problemu z kupieniem w sklepie spożywczym tego, czego nam w danej chwili potrzeba, to jednak własnoręcznie przygotowane przetwory smakują o wiele lepiej. Nie można też nie zauważyć faktu, że wielu ludzi po prostu uwielbia sam proces przygotowywania przetworów, począwszy od zbioru owoców czy grzybów, przez ich przetwarzanie, aż po umieszczenie w piwnicy lub spiżarni. Małe AGD jakim jest suszarka do owoców, warzyw i grzybów może ten proces znacznie usprawnić i przyspieszyć.
Suszarka nie jest specjalnie skomplikowanym urządzeniem. Jej "serce" to mieszcząca się w podstawie baza. Znajdują się w niej takie komponenty jak grzałka, wentylator oraz elektronika sterująca. Po włączeniu suszarki do grzybów, grzałka rozgrzewa się, a wiatrak kieruje gorące powietrze ku górze. Przechodzi ono przez kolejne tacki, na których umieszczone są np. grzyby, owoce, warzywa, co prowadzi do ich stopniowego wysuszenia.
Warto wiedzieć, że warzywa, grzyby i owoce nie są jedynymi produktami spożywczymi, które można poddać procesowi suszenia. Z powodzeniem można to zrobić również z ziołami, a nawet mięsem. Suszenie produktów spożywczych sprawia, że usuwa się z nich nawet do 80% wody. Ogranicza to rozwój różnych mikroorganizmów psujących żywność, które aby funkcjonować, potrzebują właśnie wody. Suszenie jest tak naprawdę naturalnym sposobem na zakonserwowanie żywności.
Oczywiście zakup odpowiedniej suszarki to ważna rzecz, jednak małe AGD nie zrobi za nas wszystkiego. Przed umieszczeniem produktów w urządzeniu, należy je wcześniej odpowiednio przygotować. Śliwki, jabłka, gruszki, morele itp. trzeba wcześniej dokładnie umyć. Następnie usuwa się pestki i gniazda nasienne oraz kroi owoce na plasterki. Suszenie rozpoczyna się w temperaturze około 70 stopni Celsjusza, by z czasem zmniejszyć ją do 50 stopni Celsjusza. Suszyć należy do momentu w którym owoce przestaną się ze sobą zlepiać, nie można jednak przesadzić. Jeśli plasterki się łamią, oznacza to, że suszyliśmy zbyt długo.
Jeśli chodzi o warzywa, to suszeniu można poddać wiele z nich, na przykład buraki, seler, pietruszkę, marchew, a nawet zielony groszek. Warzywa należy oczywiście dokładnie umyć i pokroić w talarki. Warzywa strączkowe suszymy w niższych temperaturach (ok. 40 stopni Celsjusza), a warzywa korzeniowe w 60 stopniach Celsjusza (po kilku godzinach temperaturę można podwyższyć do 70 stopni Celsjusza). Czas suszenia zależy w dużej mierze od naszych preferencji, ale nie powinniśmy przesadzać, czyli warzywa powinny pozostać elastyczne, ale niełamliwe. Grzyby przed suszeniem należy oczyścić. Warto mieć na uwadze, aby nie używać do tego celu wody. Łatwo wniknęłaby ona wgłąb grzybów, utrudniając proces suszenia. Grzyby umieszcza się w suszarce na około sześć godzin w temperaturze około 50 stopni Celsjusza.
Na co zwracać uwagę wybierając małe AGD, jakim są suszarki do owoców, warzyw i grzybów? Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na moc i możliwość jej regulacji. Trzeba pamiętać, żeby raczej nie wybierać modeli mających poniżej 200 watów, będą po prostu za słabe. Warto zwrócić uwagę również na możliwość regulacji nadmuchu. Pozwala to na odpowiednie dobranie siły strumienia powietrza. Możemy go na przykład zmniejszyć w trakcie suszenia ziół, co pozwoli na utrzymanie przez nie swojego aromatu. Osoby dbające o przyrodę (albo po prostu oszczędne) powinny mieć na uwadze zużycie energii przez dany model suszarki. Obecnie na urządzeniach znajduje się często klasa energetyczna, dlatego podczas zakupu należy o tym pamiętać. Poza parametrami typowo technicznym ważna jest również po prostu pojemność danej suszarki. Standardowa objętość to około 10 litrów, oczywiście można znaleźć urządzenia większe bądź mniejsze. Istotną kwestią jest także liczba półek. Im więcej, tym wyższa funkcjonalność suszarki.