Drewno kominkowe – dąb
Wybierając drewno kominkowe trzeba zwrócić uwagę na kilka jego cech, czyli stopień wysuszenia, gęstość, twardość oraz zawartość kory w składzie. To właśnie te właściwości drewna określają takie rzeczy jak chociażby ilość dymu, wielkość płomienia - i przede wszystkim – ilość uzyskanego ciepła. Warto również wspomnieć także o tym, że jako opału do kominka należy unikać drewna pochodzącego z drzew iglastych – charakteryzuje się ono raczej niewielką gęstością, a przy tym dużą zawartością żywic, które pozostawiają nieestetyczne plamy oraz mogą powodować zanieczyszczenie przewodu kominowego.
Bardzo dobrym rozwiązaniem jest wykorzystanie drewna pochodzącego z drzew liściastych. Jednym z najlepszych rodzajów drewna do kominka jest drewno dębowe. Jest twarde, posiada dużą gęstość, a co za tym idzie wysoką wartość opałową. Drewno kominkowe dębowe pali się powoli oraz bardzo długo. Poza tymi zaletami tego gatunku drewna warto wspomnieć również o tym, że ze względu na zawartość garbników podczas spalania wydziela ono przyjemny zapach.