Drewno kominkowe – brzoza
Podczas wyboru drewna do kominka warto zwrócić uwagę na takie jego parametry jak stopień wysuszenia, twardość, gęstość czy zawartość kory w składzie. To właśnie te parametry drewna określają takie cechy jak choćby ilość dymu, wielkość płomienia - i co chyba najważniejsze – ilość uzyskanego ciepła. Jako opału do kominka należy unikać drewna pochodzącego z drzew iglastych. Posiada ono stosunkowo niewielką gęstość oraz dużą zawartość żywic zanieczyszczających przewód kominowy.
Zdecydowanie lepszym rozwiązaniem jest stosowanie w kominkach drewna pochodzącego z drzew liściastych. Drewno kominkowe - brzoza odznacza się przyjemnym zapachem, równomiernym płomieniem, bardzo dużymi jego zaletami są również niewielka zawartość substancji smolistych oraz brak iskrzenia. Warto wspomnieć również o tym, że drewno tego gatunku znakomicie płonie nawet jeśli nie zostało poddane sezonowaniu, dzięki czemu jest świetne na rozpałkę.